Un academician propune schimbarea imnului

Publicat: 07/05/2016, 19:22
Actualizat: 26/03/2019, 08:13

Adrian Toader a plecat din România ca dizident politic în anul 1979, și s-a stabilit în SUA. A crescut cu vechiul imn al Republicii Socialiste România, „Trei culori”, despre care spune că nu i-a plăcut, pentru că din text părea că s-ar fi limitat la trei numărul culorilor.

„În 1989, au luat imnul >, care a prins bine în acel moment de cumpănă, era un nou început. Mesajul > era bun atunci, dar nu mergea restul textului, unde doar trei domnitori sunt pomeniți și este băgat în imn Traian care ne-a cucerit? Plus că imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa dușmanilor, amenințare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, nici pic de demnitate și lipsește și cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul nu îndeplinește condițiile impuse de UE”, a susținut Toader.

Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluția din 1989, se impune un nou imn național al României, aceasta fiind o necesitate a societății. Astfel încât s-a apucat să scrie versurile unui nou imn
național al României, pe care l-a intitulat „Un suflet de român”.

„Eu propun autorităților, Parlamentului, ca la revizuirea Constituției, să aprobe și înlocuirea actualului imn național. Avem multe priorități, dar imnul național este precum o cheie mică care deschide o poartă mare, calea către demnitate și mândrie națională, calea către a exista întru totul, uniți în spirit și cultură, de a respecta înaintașii noștri, de a ne iubi și respecta copiii, urmașii noștri”, a explicat acesta.

Prima versiune a imnului pe care îl propune a apărut la sfârșitul anului 2014.

„În decembrie, în timp ce veneam cu mașina de la Sibiu spre Cluj-Napoca, mi-au venit pe loc primele versuri. Am scris apoi cinci strofe în următoarea săptămână, iar ultimele șapte strofe le-am scris, ulterior,
într-o zi, în doar 25 de minute. Am cizelat textul, iar în 31 ianuarie am scos versiunea care a fost înregistrată, pe cinci voci, într-un studio de muzică, de studenți ai Academiei de Muzică >. Am păstrat atunci muzica lui Anton Pann, a actulului imn național”, a spus acesta.

La sfârșitul anului trecut, Adrian Toader a schimbat și versurile, dar și muzica imnului, aceasta fiind în forma finală compusă de muzicologul Radu Goldiș, care trăiește în SUA, aranjamentul coral aparținându-icompozitorului Adrian Enescu.

Versiunea finală a imnului a fost înregistrată în 27 aprilie 2016 și este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, „Cappella Transylvanica”, dirijor Cornel Groza.

„Un suflet de român este un imn pacifist, care cheamă la unitate națională. Este ușor de memorat, are 8 strofe iar, în total, imnul durează 2 minute și 20 de secunde”, a subliniat acesta.

Adrian Toader s-a născut la Medgidia, în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câștigat medalia de argint la Târgul Internațional de Invenții la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.

La 23 de ani, în 1979, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mișcarea „Paul Goma”. În SUA, s-a stabilit în California, unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College și a obținut o diplomă în științe generale. În perioada studenției a fost președintele Asociației Studențești a Colegiilor de Stat din sudul Californiei și a răspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenți. După dobândirea cetățeniei americane, în 1985, și-a schimbat numele în Adrian Williams, dar folosește numele Adrian Toader-Williams în scrierile științifice.

În 1998 s-a reîntors în România, s-a stabilit la Cluj-Napoca și și-a luat două diplome de master, în Gestiunea durabilă a zonelor montane, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, și în Managementul calitățiialimentelor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Radu Goldiș este un chitarist și compozitor de muzică de jazz originar din România, fiind stabilit, în prezent, în SUA. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu din București”, secția muzicologie, iar în decursul carierei sale a fost influențat de Kenny Burrel, Joe Pass sau Wes Montgomery. A colaborat cu mulți jazzmeni români cunoscuți, cum ar fi Johnny Răducanu și Eugen Gondi. Radu Goldiș este și compozitorul muzicii filmelor „Zile fierbinți” și „Accident”, ambele apărute în 1976, iar împreună cu Adrian Enescu a compus muzica filmului „Al patrulea stol” (1978).

Adrian Enescu este un muzician și compozitor român cunoscut în special pentru faptul că a compus muzica a peste 65 de filme, printre care „Domnișoara Christina” (1992), „Hotel de lux” (1992), „Mircea” (1989), „Ringul” (1985), „Ciuleandra” (1985), „Noi, cei din linia întîi” (1985), „Pas în doi” (1985), „Concurs” (1982), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), „Artista, dolarii și ardelenii” (1979), „Bietul Ioanide” (1979), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978). Enescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, fiind printre primii artiști de muzică electronică din România. A semnat muzică pentru grupul „Stereo” și artistele Loredana Groza și Silvia Dumitrescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal